Uçucu Yağlar İçeren Kitosan Film ve Kaplamalar: Su Ürünleri Uygulamaları
Anahtar Kelimeler:
Esansiyel yağ, Yenilebilir film ve kaplama, Kitosan, Depolama kalitesi, Raf ömrüÖzet
Dünyada en çok ticareti yapılan gıda ürünlerinden biri balıktır. Balık ürünlerini korumak için vakumlu ve modifiye atmosfer ambalajlama, soğuk depolama, dondurma sıklıkla kullanılır, ancak bu geleneksel koruma yöntemleri her zaman kaliteyi tam olarak korumaz. Yenilebilir film ve kaplamalar, gıdaların yüzeyini kaplayarak gıdalar ile birlikte tüketilebilen, biyolojik olarak parçalanabilen, gıda ürünlerinin mekanik özelliklerini, nem ve gaz bariyerlerini, mikrobiyal korumayı, duyusal algıyı ve raf ömrünü iyileştiren teknolojik ambalajlama sistemleridir. Son zamanlarda, bu sistemlerin etkinliğini daha da artırmak ve antimikrobiyal/antibakteriyel etkilerini geliştirmek için uçucu yağlar (UY) ilave edilmektedir. Bu derlemede, kimyasal yapısından dolayı oldukça erken bozulabilen balık ürünlerinin kalitesinin korunması ve duyusal özelliklerinin geliştirilmesi için kullanılan yenilebilir film ve kaplamaların uygulama şekillerini ve bileşenlerini özetlemek amaçlanmıştır.