Doğal Sularda Azot ve Önemi

Yazarlar

Anahtar Kelimeler:

Doğal su, Azot, Su kalitesi, Bitki besini

Özet

Özet:

Azot, mikroorganizmaların büyümesi için gerekli bir elementtir. Azot ara besin elementlerinden biridir. Bitki yapısına katılır ve dolaylı olarak insan ve hayvan yaşamında makro besin elementi olarak önemli bir role sahiptir. Azot bitkilerin gelişiminde en çok ihtiyaç duyulan elementtir çünkü bitki yapısında klorofil, nükleik asit, amino asit, protein ve amid gibi organik bileşiklerin yapısına katılmaktadır. Azotun az miktarda bulunmasının, bitki büyümesini sınırlandırıcı etkisi vardır. Azot ayrıca proteinlerin sentezi için temel yapı taşıdır ayrıca atık suların biyolojik arıtımında azot dengesinin bilinmesi gereklidir. Örneğin, suyun azot miktarı az ise arıtım için dışarıdan ilave gerekebilir. Genellikle sularda azot, esas itibariyle proteinli maddelere bağlı olarak bulunur. Bu maddelerin ayrışması ile azot, amonyağa dönüşür. Suyun kirlilik derecesi, amonyak miktarı ile ölçülür. Azot ve azotlu maddeler, su kalitesinin değerlendirilmesinde büyük bir öneme sahiptir. İçme ve kullanma suları ile yüzeysel suların ve kirlenmiş su kütlelerinin içerdiği çeşitli organik ve inorganik azotlu bileşikler ölçülerek, suyun kalitesi hakkında fikir verilebilmektedir.

İndir

Yayınlanmış

2024-12-31

Nasıl Atıf Yapılır

KARAOSMANOĞLU, T., & ÇAĞLAR, M. (2024). Doğal Sularda Azot ve Önemi. Journal of Biological Sciences and Health, 2(2), 14–23. Geliş tarihi gönderen https://jobish.com.tr/index.php/j/article/view/22

Sayı

Bölüm

Derleme Makaleleri